A ciklus végén

 2012.04.21. 14:14

A ciklus végén
Az előző, közel nyolcvan hosszabb-rövidebb blog bejegyzés tartalmának nagyobb része nem mostanában született. Ezek az utóbbi 12 év alatt megtartott bibliaórai megbeszélések előkészítő, ill. tartalmi szövegei. A bibliaórai közösség kezdete az idők homályába vész. Bizonyos folytonosságot kb. 50 évre lehet visszakövetni, de a régi résztvevők közül már csak ketten járunk rendszeresen ezekre az alkalmakra. Érdekes módon, a rendszeres résztvevők száma az évek, évtizedek alatt nem változott. Úgy látszik, a gyülekezetben meglévő sok alkalom közül ennek a hangvételére is vannak mindig társak.
12 évvel ezelőtt jött szokásba, hogy az előkészítő anyagot, majd a konklúziót számítógépen rögzítettük. Először a lelkész, majd átvállaltam a rögzítés feladatát. A szétküldés, ill. a sokszorosítás feladatát továbbra is lelkészünk végzi. Kb. egy éve merült fel az elkészült szövegek szélesebb körben való publikálása, missziós céllal. Meg kell jegyezni, hogy az alkalmak 30-40 %-ában vendég-előadóink voltak, akiknek a szövegei is nagyobbrészt megvannak, de mivel a saját hosszabb távú programunkba csak nehezen voltak beilleszthetők, eltekintettünk azok blog formára való átszerkesztésétől. Így is, az eredeti anyag a 400 oldalt is meghaladta, ami tulajdonképpen nem is sok, mivel egy lelkész, egyetlen évben tartott prédikációinak leírt szövege 250-500 oldal között mozoghat. A bibliakör jelenleg is él, és az írásban rögzítésre ezután kerülő szövegeket feltehetően célszerű lesz a blog portálra feltenni. Csupán a blog bejegyzések gyakorisága fog drasztikusan lecsökkenni.
Visszaolvasva 12 évnyi anyagot, úgy tűnik, azok aktualitása nem nagyon változott. A témákat, tartalmat tekintve, sokszor nem nehéz akár az évjáratot is megbecsülni. Folyamatosan olvasva kitapintható egy bizonyos szemléletváltozás, amit semmiképpen nem mondanék fejlődésnek, inkább érésnek. Sok köztük a személyes hangvételű, nyilván azért, mert ez látszott az adott szöveghez illőnek. Bár felfedezhetők bizonyos tematikus csoportok, de ez a tagolás korántsem következetes. Így sikerült. Legalább változatos, és ez mégsem egy könyv. A felületes olvasó is felfedezheti, hogy vannak széttördelt és vannak összekényszerített témacsoportok. Sok bennük az ismétlés, ami rendszerint a téma (sikeres, vagy sikertelen) újrafogalmazásának szándékából (kényszeréből) fakad. Bevallom, az elkészült szövegekből egy nagyobb téma még hátravan. Ezt – több részre tördelve – még szándékozom feltenni e portálra. Tartalmát tekintve, annyira kilóg a többi kötül, mint a Jelenések az Újszövetségből. Tartalmában is utópiának tűnik, pedig szerintem nagyobbrészt megvalósíthatónak tartom –gazdasági racionalitását tekintve. Politikai racionalitása viszont közel semmi.
Bizonyosan sokaknak feltűnik a közösségi, ill. a gazdasági, társadalmi normák és normasértések (bűnök) hangsúlyos jelenléte. Ez tudatos, mivel – szerintem – a mai korban ezek szerepe, jelentősége lényegesen megnőtt, Jézus korához képest. Sajnos, a gazdasági cselekvések esetében széleskörű vita tárgya, hogy mikr, mit kell tenni. Pedig, ha valaki teheti a jót (a helyeset) és nem teszi, akkor az, bűne annak. Hiába mondom, hogy – szerintem – mi a helyes, ha más, mást mond. Nagyon nagy szükségünk volna a Szentlélek vezetésére sok szakmai ismeretre, tapasztalatra, hogy helyes döntéseket lehessen hozni. Általában, az egész blog cikluson végighúzódó eminens szándék az Evangélium mai nyelvre, gondolkodásmódra, életvitelre való lefordítása. Minden, erre vonatkozó észrevételt, javaslatot, kritikát örömmel fogadunk! Egyebekben, az egész blog folyam rendszerezésére, kiegészítésére vonatkozó szándékot örömmel fogadunk, akár munkatársi ajánlatképpen is.
Az utóbbi években különösen megtanultam, hogy az „odafenn valóknál” semmi sem fontosabb, és mindent ennek tudatában kell végeznem. (2 Kor 5,1-5)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdesekes.blog.hu/api/trackback/id/tr464458915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása