A reál prezenciát (a valóságos jelenlétet) és annak következményeit újra át kellene gondolni a legújabb természettudományos és filozófiai eredmények figyelembevételével, majd ezekből le kellene vonni a következtetéseket az értelmezés és a kezelés tekintetében.
A szereztetésnél meg kellene gondolni, hogy mit akarhatott ezáltal Jézus kifejezni, figyelembe véve, hogy az áldozat, mint fogalom többszörös jelentéssel is bírt a számára:
1.Ő, mint vértanú, készül feláldozni magát addigi tanításáért (hitvallásáért)
2.A régi templomi áldozat érvénytelenségét kívánja jelezni (mert Isten előtt annak többé nincs értelme)
3.Az új „áldozattal” új korszakot (szövetséget) kíván jelezni, amely ezentúl minden emberre érvényes (visszamenőleg is?)
A „successio”-hoz való csatlakozás csak egy meggondolandó javaslat. (Successio: folyamatosság, azaz a Jézus által az apostoloknak adott megbízás átadásának folyamatos lánca, amit érvényesen csak felszentelt püspök adhat át és a bűnök megbocsátására, ill. az úrvacsora szereztetésére jogosít fel kizárólagos hatállyal a katolikus és az ortodox egyházak egybehangzó tanítása szerint.)
 

Címkék: hitvallás áldozat vértanú új szövetség reál prezencia valóságos jelenlét szereztetés suuccessio

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdesekes.blog.hu/api/trackback/id/tr404382743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása