Kapcsolat Istennel 1.

 2012.03.15. 19:16

Keresztény hitgyakorlat

Elsőként ki kell hangsúlyozni, hogy nem ünnepekről, liturgiákról, szertartásokról lesz most szó a következőkben, hanem a napi élethez hozzá kapcsolódó, a keresztény élet részét képező tevékenységekről, egyszóval: keresztény életvitelről. Ezeket a következő fő csoportokra bontjuk:

1. Kapcsolat és közösség megélése Istennel 

2. Kapcsolatépítés, -tartás azokkal, akikkel a keresztény élet gyakorlásában közvetlen társak vagyunk, azaz családunkkal, közösségünkkel

3. Szembesülés önmagammal, önvizsgálat, önismeret, elmélyedés (meditáció) – „beleszólást” engedve ebbe Istennek, Isten üzenetének.

1. Kapcsolat (kommunikáció) Istennel

a) Passzív kommunikáció (kapcsolat)

– Igehallgatás, ige-magyarázat hallgatása, igeolvasás (Ige: a Szentírásból (Bibliából) vett részlet). Akkor van értelme, haszna, hatása, ha előtte lehetőség szerint kiürítek magamból minden figyelemelvonó, leblokkoló élményt, gondolatot, érzést.
– Az Igével való foglalkozás legegyszerűbb, leghétköznapibb módja: Isten számomra, illetve környezetemre vonatkozó aktuális üzenetének átvétele. Nehézsége, hogy nem mindig értem a szöveget, a mondandót, ezért hasznos hozzá kiegészítő tanulmányokat végezni. például a tárgyat értők, ismerők kommentárjait, magyarázatát meghallgatni, elolvasni. Ennek ellenére sem biztos, hogy úgy találom: ez rám, ránk vonatkozik. Lehetséges, hogy ekkor egy későbbi élethelyzetre készít fel általa.
– Álmok, jelenések üzenete. Amint már az előző részben szó volt róla, hogy ezek nem gyakori, nem hétköznapi üzenetközlési módok és nem is könnyen érthetőek, értelmezhetőek. Értelmezésükhöz (ha egyáltalán tapasztalnánk ilyent) nagy valószínűséggel igénybe kell vennünk értő, képzettebb személyek segítségét, illetve a Szentírás vonatkozó részeivel való összevetést.
– Elmélkedés, (meditáció). Ez akkor működik hatékonyan, amikor gyakorolom a lehető legteljesebb belső csendet, amikor megpróbálom, hogy kizárjam gondolataimból a hétköznapjainkban állandóan a szemem előtt forgó feladatokat, gondokat. Nem könnyű dolog, gyakorlással lehet ebben előre haladni. A legtöbb keresztény ember meg sem próbálja, pedig igen hasznos dolog. Amikor kellőképpen „kiüresítem” magamat, akkor nemcsak magamat látom jobban, hanem könnyebben be tud lépni a saját gondolataim közé egy külső, nem emberektől származó gondolat, „üzenet” is. Erről vagy felismerem, vagy nem, hogy egy nekem szóló üzenet. Jellemzője szokott lenni, hogy új, eredeti, meglepő, pozitív, megoldást hozó, „kreatív”. A művészeknél, feltalálóknál, kutatóknál emlegetett „ihlet” valami hasonló, sőt többek szerint az az ihlet is ebbe az „üzenet” kategóriába tartozik. A tapasztalat szerint olyan, mintha egy kommunikációs csatornán keresztül érkezne. Sok analógiát lehet erre a hasonlatra felépíteni. (Bekapcsolás, kikapcsolás, ráhangolás, zavartatás stb.) Az üzenetvivő „közeg”, „csatorna” ebben az esetben az, akit úgy hívunk, hogy Szentlélek.

 

Címkék: szentlélek kapcsolat istenel isten üzenete kiüresítem magamat

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdesekes.blog.hu/api/trackback/id/tr604320825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása