Talentumok 2

 2013.01.17. 19:18

A TALENTUM példázat kibóvítése
A talentum példázat című írás igyekezett nem messze távolodni az eredeti igehelytől, csupán aktualizálva azt a jelenlegi viszonyokra. Van egy nagyon fontos vetülete ennek a példázatnak, ami mindig erős hiányérzetet keltett bennem. Ez a forgatott összeg hozama. Aki egy kicsit is belegondol ebbe a momentumba, az rögtön látja, hogy itt Jézus egy nagyon erős leegyszerűsítéssel élt. Természetes, hogy a példázat kontextusába már nem fért volna bele az eltérő hozamok felemlítése, mert ettől teljesen elveszett volna a példázat frappánssága „ütős” volta. Egy másik, a hozamra kihegyezett példázatban (Mt13,3-9, 36-42, Mk4,1-20, Lk8,5-15) a magvetőről szólóban, viszont éppen az Isten igéjének a megtérülése, „hozama” áll a példázat középpontjában.
De ez a hasonlat bőven igaz lehet a talentumok esetében is, ha azt a mi esetünkben a megtérülés szempontjaival akarjuk kiegészíteni. Jézus a magvető példázatában azt akarta kihangsúlyozni, hogy Isten igéje mindenkinek egyformán szól, csak a befogadótól függ, hogy az „megtérül-e” és hogy milyen mértékben. De ha a képességek, lehetőségek esetét nézzük, akkor láthatjuk, hogy azok mindenképpen korlátozott mértékben állnak rendelkezésre. Pedig a mennyei Atyának sem mindegy, hogy a képességeinket, lehetőségeinket – nemcsak hogy kihasználják-e, hanem – hogy milyen mértékben. Így lehet (a két példázat összekapcsolásával) nem eltérve a Szentírás szellemétől, kibővítve a talentumokkal (képességekkel, lehetőségekkel) való mennyiségi gazdálkodás mellett, a minőségi gazdálkodás kérdését is bevonni a vizsgálandó témák körébe.
Lássuk tehát az aktualizálási kísérletet: Ha nekem van egy adott lehetőségem (pénzem, időm, vagy képességem) nem mindegy, hogy azt milyen mértékben hasznosítom. (Mennyit hagyok belőle parlagon, ill. milyen színvonalon, milyen „megtérüléssel” hasznosítom.) Ha csak használgatom a lehetőségeimet, de mivel nem kellő erőbedobással teszem azt, akkor még megmaradhatok az eredeti állapotomban, vagy még vissza is csúszhatok abból. Tehát nincs „hozama” esetleg még oly jó irányba végzett tevékenységemnek. (Jel3, 16) „Mivel langyos vagy, kivetlek a számból.” Országos szinten kifejezve: Nagyon sok ember dolgozhat nagyon sokat, mégis szegény maradhat az ország, ha sok a munkanélküli, és/vagy akik dolgoznak, nem kapják meg érte munkájuk ellenértékét, mert nem azt, és nem olyan minőséget készítettek, amit el is lehet adni.
Nincs hozama országos szinten a sokak által végzett megfeszített munkának, ha a hozamot elviszi a korrupció, a hozam külföldi bankokba való „menekítése”, ha a termelés/szolgáltatás nem elég termelékeny, ha a termékszerkezet elavult, nem tartalmaz magas hozzáadott (innovációs) értéket, ha a munkaerő nem elég képzett és csak alacsony színvonalú munkát tud végezni. Mindez pazarlás, ami ugyanúgy lesz büntetve a mennyei Atya által, mint az elásott talentum. Lehet védekezni akár ezek ellen a vádak ellen azzal, hogy nincs lehetőség többre. Vannak ilyen módon védekező nemzetek, mint pl. jelenleg a görögök. De rá lehet mutatni, hogy az utóbbi 50-70 évben, Európában is sok nép volt hasonló, vagy még mélyebb „gödörben”. A finnek, németek kétszer is: 1945-ben és a Szovjetunió összeomlásakor. Mégis, mintaszerűen „kimásztak a gödörből”. Jelenleg kezd magához térni az „adósságválságból” Izland, Írország, Itália.
De – ha a közvetlen közelükbe nézünk – sorban veszi az akadályokat Szlovákia, pedig mikor a csehektől elváltak, sokkal rosszabb állapotban voltak, mint néhai társországuk. Most pedig már messze leelőzték őket. Szerencséjük volt? Nem! Többet dolgoztak? Nem! Kevesebbet veszekedtek egymással? Nem! Csak ország-szinten hatékonyabbak voltak, és még most is hatékonyabbak. Csak egy párhuzamos példa: A magyarországi nagy húsüzemek sorra mennek tönkre, a hazai állattartás a falvakban jóformán megszűnt. A hazai húspiac nagy részét a homonnai (Humené) – ottani magyar tulajdonosú – húsüzem látja el áruval. Pedig, biztos, hogy a hazai magyarok is tudnak legalább annyit teljesíteni, mint az előbb említett országok lakosai. Csak a helyi talentumok valahol el vannak ásva. Elő kellene keresni azokat. Kérjük az egek Urát, küldje el Szentlelkét, segítsen már előkotorni azokat az elvesztett talentumokat!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdesekes.blog.hu/api/trackback/id/tr714998411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása