Személyes szemléletmód

 2012.12.30. 18:28

 

A keresztény/keresztyén szemléletmódra sokan és sokat hivatkoznak ma is, és hivatkoztak régebben is. Vallom, hogy az én személyes szemléletmódom sokat változott az életem előrehaladásával, és változik ma is. Ez a változás általában olyan lassú, hogy rendszerint nem is veszünk róla tudomást. Esetleg egy, a külső körülmények hatására beállott, gyorsabb változást érzékelünk a legerősebben. Egy ilyen változást tudtam magamon regisztrálni az utóbbi években, amit felfedezve, elindította bennem a következő gondolatsort. A gondolatsor hátterében több szentírási igehely motoszkált bennem, ezért jó, ha azokból – az egyházi év megfelelő szakaszára is reflektálva – idézem az egyik legjobban ideillőt: „Tudjuk pedig, ha földi sátorunk összeomlik, van Istentől készített hajlékunk…” 2Kor 5, 1-10.

Az utóbbi években átélt – erős változásokkal terhelt – életszakaszom belső feszültsége ezzel az idézett igehellyel jellemezhető helyzetleírással jellemezhető talán a legjobban. Felismerve (diagnosztizálva) az állapotomat, sok hasznos tanulságot tudok viszont ebből a helyzetből levonni. Másképpen (véleményem szerint tisztábban) látom a közelebbi és a távolabbi dolgokat, mint korábban. Nem veszek el olyan részletekben, amiket korábban lényegesnek találtam, viszont felfigyelek olyan összefüggésekre, amiket „túl közelről” nézve a dolgokat, nem vettem észre.

Sajnos látom, hogy amit esetleg észreveszek, azt nem nagyon tudom másoknak átadni, mivel a „közelről látási” helyzetben élve, nem tudják rendszerint átvenni. Mégis, elhatároztam, ha idővel, energiával bírom, és lesz, aki hajlandó meghallgatni/elolvasni, akkor megkísérlek bizonyos – a mai kor által kitermelt – jelenségekre a szokásostól eltérő, de szerintem helyesebb magyarázatot adni, a wikipédiához hasonlóan. Szeretném, ha ezek a „magyarázatok” a Szentírás fényében is megállnának, és nem ütköznének Jézus tanításával. Amint az látható, ez nem mehet „egyszemélyes” projektként végbe, ezért szükséges és fontos lesz a közösségi közreműködés. (Ha az Örökkévaló is úgy akarja.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdesekes.blog.hu/api/trackback/id/tr504988141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása