Tévelygések

 2013.06.29. 18:37

Népünkre lehet most mondani: „Tévelyegnek, mint a pásztor nélküli juhok.” (Mt9, 36)
Amióta szabad választás kérdése, hogy ki kormányozza a népet, azóta össze-vissza választgatunk.
Először jött a „nyugodt erő”, amiben nagyot csalódtunk, mert a nyakunkra szabadította a kapitalizmust annak előnyei nélkül. Aztán visszatántorogtunk a Kádár-utódokhoz, akik megmutatták, hogy a létbizonytalanságot még lehet fokozni. Aztán mások beígérték, hogy megmutatják a kapitalizmus polgári változatát, de helyette nép-nemzeti szöveget kaptunk, és az életszínvonal emelkedése nem nagyon csordogált. Erre azt mondtuk, ettől már jobbak a Kádár-utódok, ők talán adnak is, nem csak ígérnek. Lett is plusz ötven százalékos béremelés, de a végén bevallották, hogy ezt a mások pénzén adott pénzt vissza kell fizetni és az unokáink is nyögni fogják. Erre a minket kirabló nyugati bankárok ellen nép-nemzeti küzdelmet folytatókat választottuk, hátha ezzel kihúzzuk magunkat a gödörből
 Szegény, (politikusokban) hívők most már nem tudják, kinek higgyenek. Még az egyházaknak sem.
Ilyenkor mutatkozik meg, ki az igazán hűséges, „eszme-hívő” tűzön-vízen át.
A Nemzeti Ellenállásban hisznek másfél millióan, a Nemzet Szentségében ennek kb. egy tizede. Az EU-ban talán háromnegyed millióan hisznek, a liberalizmusban, a humanizmusban, és más hasonló csacskaságokban pedig néhány tízezren hisznek, de szigorúan egymástól elkülönülve, nehogy valaki összemossa az ideáikat.
Na, és kiben hisznek a magukat kereszténynek/keresztyénnek vallók? Mindenkiben, aki magát (konzervatív) jobboldalinak vallja. Aki másképpen gondolkozna, azzal még egy levegőt sem hajlandók szívni.
Így aztán, jól meg fogjuk szívni, de legalább sokáig.
Nincs alternatíva, mindenki lejáratta magát (vagy őt a többiek). És ekkor feltűnt nekem, hogy van program, ami még intakt maradt. Ezt a programot 2000 évvel ezelőtt hirdette meg valaki. „Az Úr lelke van énrajtam, mivel felkent engem, hogy örömhírt hirdessek a szegényeknek…”. Nem is sajátjaként, csupán idézve régi próféciákból, de ezekkel a szavaival nyomatékosította: „Ma teljesedett be ez az írás fületek hallatára.” (Lk4, 21). Más helyen is idézi a prófétát az evangélium írója: „Megrepedt nádszálat nem tör el.” (Iz42, 1-7/Mt12, 18-21).  Az illetőt ezért a hirdetésért kínhalálra ítélték a kortárs (egyházi) politikusok, és az Ő általa meghirdetett programot az óta sem merte felvállalni igazán az őt megválasztók előtt/ellen egyetlen épeszű politikai vezető sem.
Fel kellene vállalni, de nem „hivatásos” (megélhetési) politikusoknak, mert azok eleve hiteltelenek. „Társadalmi munkában”, önkéntesként, szervezet és hierarchia nélkül. Nem felekezetek között („ökumenikusan”), hanem az egyházaktól függetlenül, „civil/laikus” formában. Meg vagyok győződve arról, hogy minden jóakaratú ember támogatná ezt a „Keresztény-szociális Mozgalmat”, felekezeti hovatartozás nélkül, sőt akár az ugyanolyan jóakaratú ateisták is. Ahogyan a próféta írta, közel 2800 évvel ezelőtt: „És az ő nevében reménykednek majd a népek.”
Talán sok olvasónak kacagnivaló naivság, amit írtam, de gondoljanak a szkeptikusok: az internet különböző fórumain nem is olyan régen kirobbant különböző társadalmi mozgalmakra, és a magyar „bázis-demokratikus” diákmegmozdulásokra. Ha van tiszta tartalom, nem lejáratott szövegek és vezetők, érthetők a célok, akkor van lehetőség a változásokra. Program, persze, kell. Egy „nulladik” változat olvasható az eggyel korábbi blog-poston: „Erkölcsös gazdaságfejlesztés”. „Legyen béke köztetek mindenkor!”

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdesekes.blog.hu/api/trackback/id/tr695332650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillaberk 2013.07.31. 12:37:31

Én értem amit írsz. Nekem nagyon szimpatikus, hogy a politikus ne megélhetési okok miatt legyen politikus. Ha annyira szolgálni akar, akkor tegye azt mondjuk a mindenkori minimálbérért - én ingyen tenném.
Nekem a tisztán bibliai, humánus alapokon nyugvó politikai logika tetszene, de nagyon félek a hívő emberektől. Voltam tagja már olyan vallásnak, ami rettenetes dolgokat vezetett le valamiféle egyszerű bibliai logika alapján.

Attól félnék, hogy gyalázatos dolgok születnének belőle.
Nem mintha a mostaniak jobbak lennének - de éppen ez az, hogy ők is kereszténynek vallják magukat.
Sajnos már kevesen emlékeznek a 90-es években lezajlott fideszes pálfordulásra, ahogyan liberálisokból nemzeti keresztények lettek.

zöldmalac 2014.02.21. 13:40:35

@csillaberk: Keves csillaberk, hozzáállásod nagyon szimpatikus. Sajnos, ha valaki kormányzati szerepet vállal, akkor - amíg teszi, addig az a teljes idejét kitölti, ha képviselő, akkor is. De meg kellene oldani, hogy ha vége a megbízatásának, akkor visszamehessen a polgári foglalkozásába. Nem tudok erre okosabb megoldást. (Azt hiszem, más sem.) Ezért a "megélhetési politikus" sokszor óhatatlanul "kitermelődik". Ami a kereszténységet illeti, egy kívülállónak sokszor riasztó. De hatalmas szciológiai, lélektani többletet tud adni egy jó közösség. Nem kell, hogy a tagjai mindig mindenben egyetértsenek. De sehol máshol nem lehet megtalálni azt az unikális alapot, hogy a "pislogó gyertyabelet nem oltja ki". Korábbi blogjaimban biztosan találsz olyan eészeket, amik ezt kifejtik. Üdv.
süti beállítások módosítása