Prófétálás - ma

 2016.03.15. 17:30

Az utóbbi időben az Ószövetség keletkezés-történetével foglalkoztunk. Lassan eljutottunk a prófétai könyvekig. Feltűnő volt számomra, hogy amikor az Ige szól az Újszövetségben, akkor az személyhez, a személyek egy csoportjához szól. Az Ószövetségben pedig, ha személyekhez szól, akkor is a nép – rendszerint Izrael – jövőjéről, sorsáról beszél. Az Ószövetségben Izrael sorsa, jövője legalább olyan hangsúlyos, mint az egyes személyeké. A személyeknél is rendszerint a személyeknek (többnyire királyoknak, főembereknek) a nép sorsára, jövőjére való befolyásáról szól. Amikor az Örökkévaló üzen Izrael népének, akkor a népet teszi az első helyre. Ez a „népben való gondolkodás” Jézus igehirdetéseiben csak ritkán tapasztalható. Ha bűnökről beszél, akkor az egyes személyek bűneiről szól. Az Ószövetség prófétái – kevés kivétellel – a nép (Izrael népe) bűneiről beszélnek, Mózestől kezdve- Ha az uralkodók, a főemberek, a gazdagok bűneiről szólnak, akkor is a következményeket említve mindig azoknak a teljes népre való kihatásukról szólnak. Ha a keresztyén kor „prófétáit” hallgatjuk, akkor a személyes bűnök személyre szóló következményeiről hallunk. (Azért vettem a bátorságot magamnak, hogy a mai kor „prófétáiról” beszéljek, mert a lelkészt régebben prédikátornak, az igehirdetését prédikációnak nevezték. Prédikátor, prédikáció pedig a próféta, prófétálás latin megfelelője.) Péter apostol pünkösdi beszédében Jóel prófétát idézve mondta, hogy a Szentlélek hatására „prófétálnak fiaitok és leányaitok”.
A felvetettek hatására két kérdés merült kel bennem: (1) lehet-e ma is az eredeti értelemben vett prédikációt (prófétálást) gyakorolni és (2) ha érvényes a prófétálásra vonatkozó péteri jóslat, mely szerint sok embernek lesz prófétai képessége, ilyenkor helyes-e népben (nemzetben) is gondolkodni? Vagy pedig, az igazi (a Szentlélek közvetlen inspirációja szerinti) prófétálás már nem úgy érvényes, ahogyan a (máshol említett) gyógyítás képességével együtt ez is érvényét veszítette. Hasonlóképpen, ha a Szentlélek által ihletetten mégis valaki prédikálna (prófétálna) akkor azt lehet-e népre (nemzetre) is vonatkoztatni?
Mindezeket azért írtam le, mert (mint írtam) az Ószövetséggel mostanában való foglalkozás közben jutottam ezekhez a kérdésekhez, és bár korábban már úgy láttam, az előbbiekben felvetettek ma nem érvényesek, most úgy vélem, mégis megérne egy megbeszélést ezeknek az ismételt elővétele.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdesekes.blog.hu/api/trackback/id/tr778416588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása